duurzaam ontwerpen
Duurzaam ontwerpen is tegenwoordig een 'hot' item. Voor Sparc is duurzaam ontwerpen niet een mode-grill, het staat vanaf de oprichting in 2007 aan de basis van ons werk- en denkwijze. Duurzaam ontwerpen staat voor ons voor de optimale situering van het gebouw op het kavel, de functionaliteit - nu en in de toekomst -, en een gezond binnenklimaat.

Een woning dient zo gesitueerd en ontworpen te worden dat er in de zomer zo min mogelijk opwarming plaats vind, maar in de winter de zon juist wel alle kans krijgt het gebouw op een natuurlijke manier te verwarmen.

Wij hebben een voorkeur voor natuurlijke ventilatie en geven de ventilatiestromen in het gebouw vorm door de toepassing van simpele natuurkundige regels: warme lucht stijgt op en bij wind ontstaat er onderdruk en overdruk.

In Zwitserland, Duitsland en Oostenrijk worden al jaren passief of zeer energiezuinige woningen van 'ademende' gevels voorzien. Deze bouwmethode is veel geprezen en begint ook in Nederland voet aan de grond te krijgen. Sparc heeft inmiddels 4 ontwerpen gemaakt die deze methode hanteerd. Klik hier voor meer informatie over een ontwerp met ademende gevels.

Wanneer het gebouw eenmaal goed op het kavel staat wordt het ontwerp verder uitgewerkt. Uw eisen en wensen staan daarbij centraal, waarbij bijvoorbeeld ook nagedacht kan worden over het toekomstige gebruik van de woning of gebouw. Een functionele woning is onze ogen van groot belang voor de duurzaamheid. U wilt er nu prettig leven maar over 20 jaar ook nog.

Uiteraard zal er ook veel aandacht besteedt worden aan materialisering en installaties. De keuze voor duurzame, maar ook slimme, materialen en kleuren, hangt samen met de situering en ontwerp van het gebouw en uiteraard van uw smaak.

Het vinden van een balans tussen ecologisch en economisch is niet altijd eenvoudig. Sparc heeft ervaring en passie in het ontwerpen van duurzame gebouwen waarbij zowel ecologie als economie een evenwichtige plaats vinden.

"Een mooi huis kan alle prijzen winnen en in alle architectuurbladen en sites staan, maar als het niet goed functioneerd is het een slecht ontwerp." Peter Stutchbury, Australisch Architect.