Sparc Architecture

over Sparc

SPARC Architecture is een architectenburo met een kantoor in Enschede.

SPARC is een samenvoeging van SPace en ARChitecture.

SPARC is één van de zeven afgestudeerde bouwbiologisch architecten van Nederland.

Wij werken aan duurzame én gezonde ontwerpen.

Aan elk ontwerp wordt samengewerkt met creatieve en gedreven specialisten. Denkers en doeners.

VAN CORSOWAGENS NAAR ARCHITECTUUR EN BOUWBIOLOGIE

Hoe SPARC begon

Nathalie Groot Kormelink

Nathalie Groot Kormelink

Opgroeiend in het Achterhoekse dorpje Beltrum ging ik als klein kind met mijn vader mee naar de bouw van de jaarlijkse corsowagen. Daar mocht ik mee helpen met allerlei werkzaamheden van het vast houden van staal dat gelast moest worden tot het uitzagen van houten onderdelen en papier-maché-en van gaaswerk vormen. Weer later werd ik ontwerper, net als mijn vader, van de corsowagen. Bij de bouw van de wagens werken mannen en vrouwen, jongens en meisjes uit alle lagen van de bevolking samen, om geheel vrijwillig, en met veel passie, in 4 maanden tijd een corsowagen te bouwen. Tijdens deze periode is de liefde voor het samen ‘maken’  en ontwerpen ontstaan.

Na de middelbare school ben ik naar de kunstacademie in Enschede gegaan. waar ik in 1997 ben afgestudeerd als interieurarchitect. Op de kunstacademie heb ik vrijheid in denken geleerd. Aansluitend heb ik een jaar bouwfysica en mechanica gestudeerd in Amsterdam. In 1998 ben ik op de Academie van Bouwkunst in Arnhem begonnen met de studie tot architect. In 2003 ben ik daar afgestudeerd als architect. 

Tijdens mijn studie aan de Academie in Arnhem was ik werkzaam bij Smid en Peters in Deventer en later bij Mas Architectuur in Hengelo. In 2005 heb ik bij het laatste buro ontslag genomen om dankzij een gehonoreerde aanvraag bij het Fonds BKVB (huidige Mondriaan Fonds – een instantie opgericht door ter bevordering van de Nederlandse architectuur), een studiereis van 8 maanden te kunnen maken. Tijdens deze reis door Nieuw Zeeland, Australië, Nieuw Caledonië en Japan heb ik de architectuur van deze landen bestudeerd en met name de invloed van het klimaat op de architectuur. Tijdens deze reis heb ik deel genomen aan de Glenn Murcutt International Masterclass 2005 onder leiding van Pritzkerprijs winnaar Glenn Murcutt, Peter Stutchbury en Richard Leplastrier. In 2011 heb ik voor de 2e keer mee mogen doen aan dezelfde International Masterclass, dit keer in Ierland. De architectuurreis en met name de Masterclasses hebben mijn kijk op architectuur blijvend veranderd. Na de architectuurreis heb ik bij 2 gerenommeerde Nederlandse architectenburo’s gewerkt. Bij Henket en partners in Esch (Den Bosch) en DeZwarteHond in Groningen.

In 2007 heb ik SPARC Architecture opgericht.

Duurzaam en natuurlijk bouwen is altijd de basis geweest van het buro. Alle ontwerpen werden en worden vanuit de situatie en het interieur ontworpen.  De stap om de studie bouwbiologie te gaan doen was dan ook een logische.  In 2022 heb ik de studie Bouwbiologie met succes afgerond en mag me nu officieel bouwbioloog IBN noemen. 

ERVARING

Studie en werk

2021 - 2022

Bouwbiologie

studie - IBN
2011

Irish European Masterclass

studie - Dublin, Ierland
2007 - heden

Oprichting SPARC Architecture

werk - Enschede
2006 - 2007
2004

Stimuleringsubsidie voor studie in buitenland

Fonds BKVB te Amsterdam, huidige Mondriaan Fonds
1998 - 2003

Academie van Bouwkunst

studie - masteropleiding architectuur - Arnhem
1997 - 1998

Bouwfysica en Mechanica

studie - bouwfysica en mechanica - Academie van Bouwkunst Amsterdam
1999 - 2002

Ontwerper bij Smid en Peters

werk - Deventer
1992 - 1997

Interieurarchitectuur AKI

studie - Enschede
1986 - 1992

V.W.O.

studie - Groenlo