Sparc Architecture

BOUWBIOLOGIE

GEZOND BOUWEN

BOUWBIOLOGIE

Sporten, ontspannen en gezond eten is voor de meeste mensen belangrijk. Het is daarom best raar dat we niet of nauwelijks nadenken over de effecten van het gebouw op onze gezond, terwijl we 90% van onze tijd binnen door brengen, zeker als je weet dat de meeste gebouwen waarin we  grootste deel verblijven vaak niet zo gezond zijn. Het ís belangrijk voor onze gezondheid van welke materialen het gebouw is gemaakt en hoe het gebouw is ontworpen.  Bouwbiologie gaat over de impact van een gebouw op gezondheid en welbevinden van de mens en diens omgeving. De meeste gebouwen zijn op dit moment niet gezond om in te verblijven.

De bouwbiologie heeft 25 uitgangspunten als criteria gedefinieerd, onderverdeeld in 5 hoofdgroepen:

  • gezond binnenklimaat
  • bouwmaterialen en inrichting
  • ontwerp en architectuur
  • milieu, energie en water
  • eco-sociale leefomgeving

Klik hier voor de complete lijst met de 25 uitgangspunten van de bouwbiologie.

WAT IS HET VERSCHIL?

GEZOND BOUWEN OF DUURZAAM BOUWEN

Gezonde gebouwen zijn altijd duurzaam, maar duurzame gebouwen zijn niet altijd gezonde gebouwen. Zo hoeft een ‘nul-op-de-meter’ woning niet persé een gezonde woning te zijn. Denk daarbij bijv. aan chemische, ongezonde afwerkingen van bijvoorbeeld houten vloeren of het toepassen van uit aardolie afkomstige producten. In de bouwbiologie wordt op alle aspecten van gezond bouwen gelet, van de verf die gebruikt wordt, tot de plek van stopcontacten tot de kleuren en indelingen van de ruimtes.

WAAROM?

WAAROM GEZOND BOUWEN

We brengen dagelijks tussen de 20 en 22 uur binnen door. Alleen al daarom zouden we veel bewuster moeten kiezen voor de materialen waarmee we ons omringen. Gezond en duurzaam bouwen vraagt om integrale ontwerp keuzes. SPARC helpt u graag met deze keuzes om zo een duurzaam, energiezuinig én gezond gebouw te maken.