Sparc Architecture

over Sparc

SPARC Architecture is een architectenburo met een kantoor in Enschede.

SPARC is een samenvoeging van SPace en ARChitecture.

SPARC is één van de zeven afgestudeerde bouwbiologisch architecten van Nederland.

Wij werken aan duurzame én gezonde ontwerpen.

VAN CORSOWAGENS NAAR ARCHITECTUUR EN BOUWBIOLOGIE

Hoe SPARC begon

Nathalie Groot Kormelink

Nathalie Groot Kormelink

Glenn Murcutt Masterclass 2005

CORSOWAGEN

Opgroeiend in het Achterhoekse dorpje Beltrum ging ik als klein kind met mijn vader mee naar de bouw van de jaarlijkse corsowagen. Daar mocht ik helpen met allerlei werkzaamheden van het vast houden van staal dat gelast moest worden tot het uitzagen van houten onderdelen, papier-maché plakken tot het vormen van figuren met kippengaas. Uiteindelijk werd ik , net als mijn vader, ontwerper van de corsowagen. Bij de bouw van de wagen werken mannen en vrouwen, jongens en meisjes uit alle lagen van de bevolking samen, om geheel vrijwillig en met veel passie in 4 maanden tijd een corsowagen te bouwen. Hier is de liefde voor het samen creëren en het ontwerpen ontstaan.

KUNSTACADEMIE EN ACADEMIE VAN BOUWKUNST

Na de middelbare school ben ik naar de kunstacademie in Enschede gegaan. waar ik in 1997 ben afgestudeerd als interieurarchitect. Aansluitend heb ik een jaar bouwfysica en mechanica gestudeerd in Amsterdam. In 1998 ben ik op de Academie van Bouwkunst in Arnhem begonnen met de studie tot architect. In 2003 ben ik daar afgestudeerd met de titel Master of Architecture. 

ACHITECTUURREIS EN MASTERCLASS

2005 was een belangrijk jaar. In dat jaar heb ik ontslag genomen bij het architectenburo waar ik werkte om dankzij een gehonoreerde subsidieaanvraag bij het Fonds BKVB, een studiereis van 8 maanden te maken. Tijdens deze reis door Nieuw Zeeland, Australië, Nieuw Caledonië en Japan heb ik de architectuur van deze landen bestudeerd en met name de invloed van het klimaat op de architectuur. Tijdens deze reis heb ik deelgenomen aan de Glenn Murcutt International Masterclass (klik) onder leiding van Pritzkerprijs ( een soort Nobelprijs voor architectuur) winnaar Glenn Murcutt (klik), Peter Stutchbury (klik) en Richard Leplastrier (klik). Deze 2-weekse Masterclass wordt jaarlijks gehouden in Australië en bijgewoond door 30 architecten of architectuurstudenten van over de hele wereld. In 2011 heb ik voor de 2e keer mee mogen doen aan dezelfde International Masterclass (klik), dit keer in Ierland. Architect en professor Juhani Pallasmaa (klik) was hier gastdocent. Hij heeft een aantal zeer belangrijke boeken over architectuur geschreven. De architectuurreis en met name de Masterclasses hebben mijn leven en mijn kijk op architectuur blijvend veranderd. Respect voor natuur, mens en dier.  

SPARC + BOUWBIOLOGIE

In 2007 heb ik SPARC Architecture opgericht. Via een project kwam ik in 2020 in contact met 2 bouwbiologen die mij vertelden over de studie Bouwbiologie (klik). Ik heb me direct ingeschreven en in 2022 heb ik de studie Bouwbiologie met succes afgerond!. Ik mag me nu officieel bouwbioloog IBN noemen. Bouwbiologie is voor mij de ontbrekende schakel in het bouwen. Het maakt bouwen compleet: het gaat niet alleen over het gebouw, energie besparen of het ontwerp, maar ook over de invloed van een gebouw op de mens en het milieu.

Sinds de afronding van de studie in 2022 houden we ons alleen nog maar bezig met bouwbiologische ontwerpen. De bouw van de eerste volledig bouwbiologische woning is in 2023 van start gegaan. (klik) We zijn intussen bezig met de bouwbiologisch ontwerpen van 4 grote verbouwingen en een nieuwbouw bouwbiologische woning staat op stapel.

ERVARING

Studie en werk

2021 - 2022

Bouwbiologie

studie - IBN
2011

Irish European Masterclass

studie - Dublin, Ierland
2007 - heden

Oprichting SPARC Architecture

werk - Enschede
2006 - 2007
2005

Glenn Murcutt Internation Masterclass + architectuurreis

studie - Australië, Nieuw Zeeland, Nieuw Caledonië, Japan
2004

Stimuleringsubsidie voor studie in buitenland

Fonds BKVB te Amsterdam, huidige Mondriaan Fonds
2002-2005

Architect bij MAS

werk - Hengelo (O.)
1998 - 2003

Academie van Bouwkunst

studie - masteropleiding architectuur - Arnhem
1999 - 2002

Ontwerper bij Smid en Peters

werk - Deventer
1997 - 1998

Bouwfysica en Mechanica

studie - Academie van Bouwkunst - Amsterdam
1992 - 1997

Interieurarchitectuur AKI

studie - Enschede
1986 - 1992

V.W.O.

studie - Groenlo