Sparc Architecture

over Sparc

SPARC Architecture is een architectenburo met een kantoor in Enschede.

SPARC is een samenvoeging van SPace en ARChitecture.

SPARC is één van de zeven afgestudeerde bouwbiologisch architecten van Nederland.

Wij werken aan duurzame én gezonde ontwerpen.

VAN CORSOWAGENS NAAR ARCHITECTUUR EN BOUWBIOLOGIE

Hoe SPARC begon

Nathalie Groot Kormelink

Nathalie Groot Kormelink

Glenn Murcutt Masterclass 2005

Glenn Murcutt Masterclass 2005

CORSOWAGEN

Opgroeiend in het Achterhoekse dorpje Beltrum ging Nathalie als klein kind met haar vader mee naar de bouw van de jaarlijkse corsowagen. Daar mocht ze helpen met allerlei werkzaamheden van het vast houden van staal dat gelast moest worden tot het uitzagen van houten onderdelen, het plakken van papier-maché tot het vormen van figuren met kippengaas. Uiteindelijk werd ze, net als haar vader, ontwerper van de corsowagen. Bij de bouw van de corsowagens werken mannen en vrouwen, jongens en meisjes uit alle lagen van het dorp samen, om vrijwillig, met bloed, zweet en tranen in 4 maanden tijd een corsowagen te bouwen. Hier is bij Nathalie de liefde voor het samen creëren en het ontwerpen ontstaan.

KUNSTACADEMIE EN ACADEMIE VAN BOUWKUNST

Na de middelbare school ging ze naar de kunstacademie in Enschede, waar ze in 1997 afstudeerde als interieurarchitect. Na een tussenjaar bouwfysica en mechanica in Amsterdam begon ze in 1998 aan de Academie van Bouwkunst in Arnhem met de studie tot architect. In 2003 is ze afgestudeerd als Master of Architecture. 

ACHITECTUURREIS EN MASTERCLASS

2005 was een belangrijk jaar. In dat jaar nam Nathalie ontslag bij het architectenburo waar ze werkte om dankzij een gehonoreerde subsidieaanvraag bij het Fonds BKVB, een studiereis van 8 maanden te maken. Tijdens deze reis door Nieuw Zeeland, Australië, Nieuw Caledonië en Japan heeft ze de architectuur van deze landen bestudeerd en met name de invloed van het klimaat op de architectuur. Maar het belangrijkste onderdeel van de reis was de deelname aan de Glenn Murcutt International Masterclass (klik) onder leiding van Pritzkerprijs ( een soort Nobelprijs voor architectuur) winnaar Glenn Murcutt (klik), Peter Stutchbury (klik) en Richard Leplastrier (klik). Deze 2-weekse Masterclass wordt jaarlijks gehouden in Australië en bijgewoond door 30 architecten of architectuurstudenten van over de hele wereld. In 2011 heeft Nathalie voor de 2e keer mee mogen doen aan dezelfde International Masterclass (klik), dit keer in Ierland. Architect en professor Juhani Pallasmaa (klik) was hier gastdocent.

De architectuurreis en met name de Masterclasses hebben haar kijk op architectuur en het leven blijvend veranderd. Respect voor natuur, mens en dier.  

SPARC + BOUWBIOLOGIE

Vervolgens heeft Nathalie in 2007 SPARC Architecture opgericht. Maar er miste altijd iets. In 2017 kwam Nathalie in contact met 2 bouwbiologen die vertelden over het vak Bouwbiologie (klik). Dit was de missende schakel! Het maakt bouwen compleet: het gaat niet alleen over het gebouw, energie besparen of het ontwerp, maar ook over de invloed van een gebouw op de mens en het milieu. In 2022 werd de studie Bouwbiologie met succes afgerond! 

Sinds de afronding van de studie houd het buro zich alleen nog maar bezig met bouwbiologische ontwerpen. De eerste volledig bouwbiologische woning is in 2023 opgeleverd. (klik) 

ERVARING

Studie en werk

2020-2022

Bouwbiologie

studie - IBN
2011

Irish European Masterclass

studie - Dublin, Ierland
2007 - heden

Oprichting SPARC Architecture

werk - Enschede
2006 - 2007
2005

Glenn Murcutt Internation Masterclass + architectuurreis

studie - Australië, Nieuw Zeeland, Nieuw Caledonië, Japan
2004

Stimuleringsubsidie voor studie in buitenland

Fonds BKVB te Amsterdam, huidige Mondriaan Fonds
2002-2005

Architect bij MAS

werk - Hengelo (O.)
1998 - 2003

Academie van Bouwkunst

studie - masteropleiding architectuur - Arnhem
1999 - 2002

Ontwerper bij Smid en Peters

werk - Deventer
1997 - 1998

Bouwfysica en Mechanica

studie - Academie van Bouwkunst - Amsterdam
1992 - 1997

Interieurarchitectuur AKI

studie - Enschede
1986 - 1992

V.W.O.

studie - Groenlo