Sparc Architecture

Verbouwing schuur tot lodges

In 2021 zijn we gevraagd om een ontwerp te maken voor de verbouwing van een schuur in Rossum, gelegen op Landgoed Scholten Linde, een van de oudste boerderijen in Twente. De karakteristieke en prachtig gelegen schuur is inmiddels verbouwd tot 3 luxe lodges van bijna 55 m2 per lodge. Twee lodges hebben door middel van een inpandige buitenruimte uitzicht op de es. De 3e lodge heeft een grote pui met uitzicht naar de andere zijde van de es. In de gezamenlijke gang, waar ook de entrees naar de lodges zijn gesitueerd, is een kleine expositie ruimte met de historie van het erf. Elke lodge is eigentijds ingericht met een loft-achtige uitstraling. Kijk voor de lodges en het verhaal van Landgoed Scholten Linde op:

https://www.landgoedlodges.nl/

De nieuwe binnenwanden en het nieuwe plafond worden gemaakt van houtskeletbouw elementen met ingeblazen stro gemaakt van gerst. Het gerst is door de eigenaren zelf verbouwd en gehakseld tot een voor inblazen bruikbare stro. Stro is een duurzaam, bouwbiologisch ecologisch materiaal en het is een uitstekende isolator en geluidsweringsmateriaal. Het stro wordt ingeblazen door de strobouwer (klik hier voor de website).

Warme melk moet elke dag worden terug gekoeld van 37 naar 4 graden. Tijdens dit proces komt er veel warmte vrij, welke normalerwijs afgegeven wordt aan de buitenlucht. Hierdoor gaat de warmte verloren. Door het toepassen van een innovatieve 'Milk2Heat' installatie wordt deze warmte hier hergebruikt en getransporteerd naar de lodges voor verwarming.

Op de boerderij liggen 90 heatpipes die door de zon worden verwarmd. Het water dat zo verwarmd wordt wordt gebruikt om te douchen.

Om elektrisch rijden zoveel mogelijk te stimuleren worden er bij de Landgoed Lodges ook een tweetal elektrische laadpalen geplaatst.

JAAR

2021

LOCATIE

Rossum

CATEGORIE

Transformatie

TYPE BOUW

Houtskeletbouw

  • JAAR : 2021
  • LOCATIE : Rossum
  • CATEGORIE : Transformatie
  • TYPE BOUW : Houtskeletbouw