Sparc Architecture

Vrijstaande bouwbiologische woning

Bouwbiologische woning in hout

Bouwbiologische woning

Vrijstaande bouwbiologische woning op het Vaneker in Enschede. Positionering op het kavel, de positionering van ruimtes onderling, de indeling van gevels, ramen en materialen, installaties enzovoort, alles wordt getoetst aan de bouwbiologie. De woning is georganiseerd rondom een centrale patio, een buitenplek in de woning. De leefruimtes zijn allen georienteerd op deze patio. Vanuit de keuken, hoofdslaapkamer en studie-ruimte kun je in deze patio komen. De woning wordt volledig gebouwd in houtskelet met cellulose isolatie. De kozijnen zijn van hout met een aluminium buitenzijde. In de ontwerpfase hebben we samen met collega bouwbioloog en aannemer, Eberhard Dijkhuis van Dijkhuis Bouwteam van Waarde, gekeken naar verbeterpunten aangaande het ontwerp.  Hierdoor zijn er kleine aanpassingen in het ontwerp gedaan welke straks de bouw een stuk eenvoudiger maken. Samen op naar een prachtig, duurzaam én gezond huis.

Onder andere dit maakt deze woning bouwbiologisch:

 • ontwerp geheel volgens bouwbiologische ontwerp uitgangspunten
 • 'ademende' wanden, houtskeletbouw met biologische isolatiematerialen (er worden geen folies toegepast in de wanden)
 • gebruik maken van gerecycled hout
 • leemstuc (klik) in woonkamer
 • 100% natuurlijke dampopen wandverf van Keim
 • plafond verwarming (WEM, klik) in leemplaten met leemstuc afwerking
 • thermisch verduurzaamde houten buitengevels (geen olie, geen lak)
 • stralingswerende verf op wand tussen woonkamer en hoofdslaapkamer (hoofdeind bed zit aan zijde waar ook de tv en router etc. staan in de woonkamer)
 • hoofdslaapkamer krijgt een netvrijschakelaar, na uitschakelen laatste stroomverbruiker staat er een zwakke testgelijkspanning op de kabels
 • aandacht voor gebruik biologische afwerkingen: linoleum, zilverspar en leemstuc
 • triple glas

 

Update: oktober 2023 - OPLEVERING

Het huis is opgeleverd. De opdrachtgevers rest zelf nog de afwerking binnen. De netvrijschakelaar en de stralingswerende verf in de slaapkamer is door bouwbioloog en meetdeskundige Eberhard Dijkhuis nagemeten. De netvrij en de stralingswerende zwarte verf doen wat ze moeten doen. Minimale spanning op de leidingen wanneer er geen stroomverbruiker is en de straling vanaf de woonkamer wordt niet doorgegeven in de slaapkamer.

Update: september 2023

Het huis krijgt nu zijn jasje. De gevels worden betimmerd met Lunawood Triple Shadow. De afgeronde hoeken geven de woning een zachte uitstraling.

Update: mei 2023

De kozijnen zijn geplaatst, het dak is dicht. En de banner, PVC vrij, is opgehangen.

Update: mei 2023

De bouw gaat hard. Alle wanden zijn geplaatst en de daken liggen op het huis en worden klaar gemaakt voor de dakbedekking. De centrale patio is nu zichtbaar. De kozijnen zijn geleverd en worden geplaatst.

Update: april 2023

Inmiddels is de bouw begonnen! De geprefabriceerde elementen worden op hun plek gezet, en het dak wordt geplaatst. Binnen 1 week staat er een huis.

Helaas hebben we wel gebruik moeten maken van EPS als isolatie onder de fundering. Door het niet beschikbaar zijn van de juiste documenten voor het door ons voorgestelde glasgranulaat, kon de gemeente Enschede geen akkoord geven voor het gebruik hiervan. EPS is uiteraard geen materiaal dat we graag gebruiken in de bouwbiologie - het is een niet of slecht afbreekbaar  product uit de fossiele industrie. Glasgranulaat is gerecycled glas, uitstekende druksterkte, waterdoorlatendheid en neemt zelf geen water op: een uitstekend alternatief voor EPS.

 

JAAR

2022

LOCATIE

Enschede

CATEGORIE

Houten huizen

TYPE BOUW

Houtskeletbouw

 • JAAR : 2022
 • LOCATIE : Enschede
 • CATEGORIE : Houten huizen
 • TYPE BOUW : Houtskeletbouw